lunes, 4 de junio de 2012

Experiència Lipdub Escola Riudellots de la Selva


L'escola de Riudellots de la Selva, amb motiu del seu 50è aniversari va decidir realitzar un ''lipdub''. Es tracta de realitzar un vídeo musical per un grup de persones que sincronitzen els seus llavis, gestos i moviments amb una cançó popular o qualsevol altre font musical. Hi va participar tota l'escola, des de els més petits fins els més grans. Val la pena veure'l ja que està molt treballar, preparar-lo comporta moltes hores de feina i molta sincronització.

Per visualitzar-lo premeu el vídeo.

Experiències TIC a l'aula


Aquesta pàgina ens enllaça a diverses experiències realitzades en diferents centres educatius. Són experiències presentades en el Congrés Escola 2.0 que es va celebrar a Madrid el 22 i 23 d'octubre de 2010. Ens pot servir com a recurs per aplicar a l'aula amb els nostres alumnes. 

Natius digitals VS. Immigrants digitals


Aquesta lectura ens explica la diferència entre un natiu digital i un immigrant digital, de com afrontar les classes en l'actualitat, la societat avança, per tant les escoles també. Els estudiants universitaris actuals són els anomenats natius digitals, des de ben petits han tingut ordinador a casa, mòbil, consoles..., en canvi els mestres actuals dels centres educatius són immigrants digitals, ja que han APRÉS a utilitzar les TIC.

Per a visualitzar la lectura en anglès prémer la imatge, per visualitzar-la traduïda al castellà prémer aquí.

¿Cómo convertir cualquier aula en una Clase Interactiva?


Aquest vídeo ens dóna recursos per a fer una classe interactiva.
Per a cridar l'atenció dels alumnes hem de buscar noves estratègies, ja que actualment juguen amb consoles, ordinadors..., llavors un full amb lletra, fitxes, llibres... se'ls fa pesat i no els crida l'atenció.

Per a visualitzar el video premer l'imatge.

Plataforma Moodle en la escuela



















Aquest article ens parla de les plataformes Moodle als centres educatius. Es centra en Instituts d'Educació Secundària, ja que ara és quan es comença a utilitzar en els centres d’Educació Infantil i Primària.


Ens explica què és i com es pot utilitzar, el que ens pot aportar.

Per a visualitzar l'article premer aquí.

Úsos de les TIC en els centres educatius espanyols

Aquest és un article extret de la revista DIM (didàctica, Innovació i Multimèdia) de l'any 2010. A continuació teniu una breu sinopsi, si voleu llegir el text complet cliqueu a la miniatura de baix.

La integració d'internet en el sistema educatiu espanyol és un projecta a gran escala que té com a objectiu obtenir informació rellevant sobre la introducció de les TIC concretament internet, en els aspectes pràctics i organitzatius de les escoles de primària i secundària. El projecta articula els diferents processos d'integració de les TIC en el sistema educatiu espanyol. Aquest article es centra en l'anàlisi de la manera en la qual els agents educatius fan ús de les TIC, i com les incorporen en la seva activitat educativa: l'ús professional de les TIC per part del professorat, la forma amb que els alumnes utilitzen les TIC, i com s'empren en les aules, tot això des del punt de vista educatiu.


Experiència amb Moodle




Actualment les escoles d’educació infantil i primària comencen a utilitzar el Moodle com a eina de comunicació entre les famílies i l’escola. Com a exemple n’he posat una escola de Cardedeu, el CEIP Les Aigües.

Utilitzen el Moodle per diferents coses:
  •          Tasques
  •           Novetats
  •           Notícies
  •           Fotografies
  •           Treballs fets a l’escola
  •           Colònies (així els pares en poden estar informats)
  •           ...

El Moodle és un molt bon recurs per les escoles, es va avançant i poc a poc es van introduint les TIC en molts centres, i no només facilita la comunicació alumne – família – escola, també es pot tenir en compte el fet de no gastar tant amb folis, impressions...

Aquí us deixo un article per a saber-ne més.



El coordinador TIC en l'escola

En l'article que presentem a continuació s'analitza el paper del coordinador de les TIC en els centres d'educació infantil i primària. Els objectius d'aquest anàlisi és buscar les característiques que té un coordinador de les TIC en el centre. Per poder-ho dur a terme es van estudiar tres centres escolars al llarg de dos anys on es van utilitzar diferents tècniques qualitatives com són les entrevistes, l'anàlisi documental i l'observació.

Els resultats principals que van sorgir d'aquest anàlisi són aspectes relacionats amb l'accés a la coordinació, formació, funcions i activitats realitzades.

Finalment com a conclusions destaquem el important paper de lideratge i suport amb aquest rol de planificació, implementació i millora de les pràctiques associades a la innovació amb les TIC a l'ensenyament.

Si voleu llegir el text complet cliqueu sobre la imatge

domingo, 3 de junio de 2012

Conferència Francesc Busquets

El vídeo fa referència a una conferència portada a terme per Francesc Busquets, mestre i creador de Clic i Jclic. Aquesta es va dur a terme durant el juny de 2008, però fa referència a molts aspectes aplicables a l'actualitat.
El projecte Clic, és una eina que permet als educadors crear activitats d'aprenentatge pels alumnes, així doncs, les Tic s'utilitzen com a eina d'aprenentatge, adoptant una funció didàctica. L'autor argumenta la importància de les TIC lligades a l'Educació com quelcom evolutiu i vital i assegura que no utilitzar les TIC en l'educació és anar contra la normalitat de la societat, la Societat de la Informació. El vídeo parla sobre l'evolució en l'ús d'Internet en l'àmbit educatiu.
De mica en mica el projecte Clic es va anar consolidant fins a crear una immensa comunitat de persones que creen i comparteixen materials digitals i els posen a disposició de qualsevol usuari de la xarxa.
Vinculat a la Xarxa Telemàtica de Catalunya (xtec), al racó clic i a la zona clic d'activitats, es van acumulant activitats de diferents nivells educatius, i traduïdes a altres llengües.
El Jclic, descendent del Clic, és la versió lliure del Clic, és multi plataforma en qualsevol sistema que incorpori Java, i és un software lliure amb un codi font accessible i obert. Així doncs Francesc Busquets, expressa la importància de la utilització de programari lliure a les aules i és responsable del desenvolupament de linkat (linux català).
Durant el vídeo fa el paralelisme entre la creació de materials per part dels docents de forma tradicional; cartulines, fotocòpies, gravacions... Amb el nou model de creació, molt més accessible, ja que es pot compartir, i molt més ampli en quant a recusos, ja que disposa de més de 150.000 activitats. Així doncs, des del meu punt de vista, com a docents, si es vol ser competent i fer un bon ús de les TIC a l'escola, cal conèixer els portals i les aplicacions que mostren un ventall tan ampli de recusos educatius.
Per tal de poder-lo visualitzar, clicar sobre la següent imatge:

Exemple d'aplicació "Improvisa Animacions Sonores"


A través del Servei Educatiu CRP Sarrià- Sant Gervasi, hem pogut observar uns quants exemples d'aplicació del programari multimèdia “ Improvisa Animacions Sonores”, utilitzat des d'una vessant educativa.
Aquest portal, mostra una guia didàctica a disposició de l'usuari, des de diferents categories:
  1. Orientacions i objectius, nivells de complexitat, competències bàsiques i continguts curriculars.
  2. Gradació de les propostes didàctiques.
  3. Metodologia de treball.
  4. Eines d'avaluació.
  5.  La improvisació.
Seguidament se'ns mostren quatre exemples d'utilització del programa a través de treballs realitzats per l'Escola Orlandai amb motiu de la Jornada Mundial de Internet organitzada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya. 
Tots els exemples van acompanyats dels responsables del projecte: Cristina Casanova i Carme Bohera, ja que l'aplicació implica l'enregistrament de l'usuari per realitzar creacions.
Els audiovisuals que es mostren a mode d'exemple han estat treballats a través de la metodologia que aconsella la pàgina:
Es recomana tenir en compte el nivell de desenvolupament de l'alumnat, els seus coneixements habilitats i interessos previs. També es recomana començar a utilitzar l'aplicació a través de propostes d'acostament lúdic a diferents artistes; compositors, músics, poetes, escriptors...
Al començament és fonamental que l'alumne es familiaritzi amb el programa abans de realitzar una creació, és a dir, que escoltin i visualitzin els enregistraments d'altri, recomanats pel docent, o, fins i tot, que el docent realitzi una creació com a exemple de funcionament del programa.
L'aplicació permet treballar propostes de manera interdisciplinari, des de diferents llenguatges, modalitats expressives i comunicatives. En el primer exemple es mostra la utilització del programa per tal de treballar una poesia acompanyada d'imatges que expressen el missatge, i d'una melodia que el complementa.
El segon nivell de complexitat inclou la creació de carpetes de sons i d'imatges. A aquest apartat implica treballar a partir de diferents suports, així com, una càmera de fotografia o un suport d'àudio per poder crear carpetes pròpies i, posteriorment, poder-les utilitzar. També es pot incloure el treball d'edició d'imatges i d'àudio a partir de programari multimèdia accessible a tothom.
L'agrupació de l'alumnat també pot ser molt flexible i pot variar en funció del grau de complexitat de cada activitat, així doncs, es pot treballar de forma individual, per parelles, en petits grups o en grups nombrosos (enregistraments de peces col·lectives).
(Per visualitzar les creacions clicar sobre la imatge)

"HORA ESQUINÇADA"
"JUMPPING EN ORLANDAI"
"LOS DEDOS ENTRE LAS REJAS"
 "LOS PIES DE ENRIC, TEO, MARIA, ÀLEX Y NÚRIA"

Interactividad e Interacción

Meritxell Estebanell, una professora de la UDG, defineix la interactivitat i la interacció i els components d'aquests conceptes, mitjançant el següent article:
(Per accedir a aquest, clicar sobre la imatge)
L'autora defineix la interactivitat com una relació de comunicació que s'estableix entre un usuari i una màquina a través d'un programa. El grau d'aquesta interacció depèn dels recursos que permeten la participació per part de l'usuari en un determinat programa. Com, per exemple, la direcció, la intensitat i la freqüència en el flux d'informació entre l'emissor i el receptor.
L'autora parla de la importància de que l'usuari conegui el llenguatge en que es transmet la informació per tal de poder interpretar i aprendre els missatges i els continguts del sistema d'una forma pluridireccional.
Quan un usuari utilitza material interactiu, s'estableix una comunicació entre aquest i la màquina, gràcies a diferents estímuls utilitzats per aquesta que permeten una resposta per part de l'usuari i, genera una nova resposta o reacció de la màquina.
Meritxell Estebanell cita diferents característiques que compleixen els materials multimèdia i quins avanatges i inconvenients es pot trobar l'usuari a l'hora de comprendre un missatge.

sábado, 2 de junio de 2012

Inkscape

Inkscape és un editor de gràfics vectorial de codi obert. Amb ell pots crear i fer formes, traços, text, marcadors, transformacions, patrons, agrupament... Inkscape també pot importar molts de formats com Postcript, EPS, JPEG, PNG, TIFF, així com molts altres formats basats en vectors.

L'objectiu principal d'Inksacep és el de poder crear una eina de dibuix potent i còmoda, totalment compatible amb els estàndards, XML, SVG i CSS.

També cal remarcar que al ser un programa de codi obert funciona amb tots els sitemes Windows, MAC i Linux.


Si voleu més informació sobre el programa podeu consultar aquest anàlisi

miércoles, 30 de mayo de 2012

PdiMusica



Amb aquest programa es tracta de practicar amb més de 1900 jocs i activitats interactives per aprendre música, amb ordinador, Ipad, teclat Midi, pissarra digital, etc. És un molt bon recurs per mestres ja que permet activitats interactives per a pissarres digitals, actualment a moltes aules ja hi existèixen. S'ha de tenir en compte que cal un registre i una subscripció mensual.

Per accedir a un anàlisi més extens.

PhotoScape

PhotoScape és un software d'edició de fotografies fàcil i divertit que permet corregir, millorar... les fotografies. Pot ésser d'utilitat tant per l'alumne com pel mestre.




Per un anàlisi més exhaustiu obrir la pàgina





martes, 29 de mayo de 2012

Picassohead


 


Aquest programa és força senzill i consisteix en crear una cara i visualitzar-ne d’altres a partir d’unes plantilles extretes de diverses obres d’art de l’autor Picasso. Un cop creada, aquesta es pot enviar a una adreça electrònica.

Per obtenir informació més detallada clicar a la pauta d'anàlisi.